Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честват Свети Климент Охридски в Милано

Снимка: БГНЕС

Във връзка отбелязването на 1100 години от смъртта на Св. Климент Охридски в Милано ще се проведе двудневен семинар, който започва днес. На него ще участват учени от България и други страни.

Събитието ще се състои в Амброзианската библиотека, известна със своята научна и културна насоченост. То е свързано с класа по славистика към едноименната академия. Мотото на научната среща е „Св. Климент Охридски – ученик и учител”. От българска страна участват професорите Аксиния Джурова и Красимир Станчев, доцентите Вася Велинова, Славия Бърлиева. Лекции за делото и живота на Св. Климент Охридски ще изнесат и техни колеги от университети на Рим, Венеция, Москва, Солун, Вилнюс и Лодз.

С откриването на новата учебна година на класа по славистика, ще бъдат обявени имената на новите преподаватели. Сред тях е Анна-Мария Тотоманова, професор по история на българския език в катедра Кирилометодиевистика към СУ „Св. Климент Охридски”.

Двудневната научна среща ще бъде съпътствана с изложба от пана, представяща значението на Св. Климент Охридски като първи епископ, проповядвал на старобългарски език, създател на кирилицата и на Охридската книжовна школа. Изложбата е дело на центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към СУ „Св.Климент Охридски”. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44