Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е на посещение в Русия за ситуацията в Източна Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виктория Нюланд пристигна късно снощи в руската столица. Целта на посещението на високопоставения американски дипломат в Москва е да подтикне диалога между Киев и Москва, свързан с Източна Украйна. Днес тя ще има срещи с важни представители на руската администрация, между които е нейният колега заместник външният министър Сергей Рябков, който отговаря във външнополитическото ведомство на страната за отношенията със САЩ и Канада.

Помощник държавният секретар на САЩ е на посещение в Москва на фона на изявленията, идващи от Киев, че изборите в Източна Украйна могат да се проведат едва след година и половина или две и могат да съвпаднат с общите избори за парламент на страната. Това само засилва напрежението между сепаратистките проруски републики и правителството на Украйна, защото може да доведе до взаимно недоверие и да спре изпълнението на "Минското споразумение 2" и да засили още повече противопоставянето между Москва и Запада по темата Украйна.

Преди няколко седмици Виктория Нюланд предложи на украинския президент Петро Порошенко, по време на посещението си в Киев, Радата да съкрати сроковете за приемането на закон за изборите в Донецк и Луганск, а те да се проведат до края на август.  Украинското влиятелно издание "Зеркало недели" дори предположи, че от 18 май може да започне пълноценно прекратяване на огъня в Източна Украйна и така да се отвори път за връщането на осъдения от руски съд украински военен пилот Надежда Савченко на 20 май. Палмира

Посещението в Москва на американския помощник държавен секретар съвпада с разговорите във Виена между руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери, които се опитват да съживят преговорния процес, свързан със Сирия, и борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра". Официалният представител на руското министерство на отбраната ген. Игор Коношенков опроверга информацията, разпрастранена от АП, че Русия изгражда военна база в Палмира в централна Сирия, в близост до античния град, намиращ се под защитата на ЮНЕСКО. Високопоставеният руски военен обясни, че там се намира международен център за разминиране, както и хлебозавод и линия за бутилиране на вода, добивана в Палмира. В този център се обучават бъдещи сапьори от сирийските въоръжени сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44