Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Целта от 20 хиляди преселени бежанци в ЕС не е изпълнена

Снимка: БТА

Зададената цел от 20 хиляди преселени бежанци в Европейския съюз този месец не е изпълнена, обяви Еврокомисията. Едва 6 321 от 160 хиляди са преместени от Гърция и Италия в други 16 държави от ЕС до момента, сочат данните за въведената квотна система.

42 хиляди кандидати за убежище все още чакат на гръцка територия, съобщава Комисията. Тя предупреждава, че Гърция е изправена пред хуманитарна криза, ако бързо не се ускори релокацията. 117 сирийци са преместени от Турция в Европа, откакто действа миграционното споразумение с Анкара.

Четирима нуждаещи се от убежище са приети в България от Гърция и нито един от Италия. Според поетите ангажименти от миналогодишните заседания на вътрешните министри, България има ангажимент да настани общо 1302 души от Италия и Гърция. Страната е заявила 50 свободни места за сирийци от Турция по схемата „1 за 1“, но до момента не е приемала хора по нея. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44