Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на алергиите и заболяванията от астма в Старозагорска област

Снимка: БГНЕС

Близо 5 пъти са се увеличили алергиите и заболяванията от астма в Старозагорска област след големите обгазявания на региона преди години. Това съобщиха алерголозите Пламен Яковлиев и Галина Вълчанова пред журналисти при откриването на Националната кампания за алергиите в Стара Загора.

Лекарите са категорични, че в Старозагорска област в последните години има ръст алергични заболявания на горните дихателни пътища, кожата и очите.

Само за един век алергичните заболявания са се увеличили 250 пъти, като 500 000 000 души по света страдат от тях. Болните от астма са 350 000 000, а по 250 000 годишно умират от хроничното заболяване.

По данни на Европейската комисия при правилна и навреме поставена диагноза могат да бъдат спестени 142 милиарда евро годишно от парите, които се дават за лечението на алергиите, астмата и ХОБ, съобщиха от дружеството на засегнатите от тези заболявания. Заради инвалидизацията им всяка година се губят по сто милиона работни часове, съобщиха още специалисти от Клиниката по алергология към "Александровска болница" - София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44