Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ няма да признаят избори в Югоизточна Украйна, ако не са проведени според Минското мирно споразумение

Виктория Нюланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две ключови срещи белязаха работното посещение на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в руската столица – срещата с външния заместник-министър Сергей Рябков и с помощника на руския президент Владислав Сурков.

Основната тема, която Нюланд засегна в разговорите си в Москва, беше свързана със ситуацията в Югоизточна Украйна.  Ключов момент в този аспект на процесите е провеждането на регионални избори, чрез които проруските сепаратисти ще излъчат свои представители в Радата. 

По време на разговора си със Сурков Нюланд подчерта, че Вашингтон няма да признае провеждането на избори в Донбас, ако те не бъдат съобразени с изискванията на Минското мирно споразумение, което беше подписано през зимата на 2015 година.

Изборите в Донбас трябва да бъдат украински и да съответстват и на украинските стандарти, и на тези на ОССЕ, обясни помощник-държавният секретар на САЩ.

Нюланд допълни, че решението група хора да проведат избори, няма да доведе до мир и сигурност в региона:

И заради това ние ги призоваваме да се фокусират върху изборите, договорени според Минските съглашения

Изборите в Донбас са ключов момент в решаването на украинската криза. Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики настояват процеса на провеждането на изборите в Донбас да бъде съгласуван с тях. САЩ не са част от "нормандския" формат, но те активно участват в постигането на трайно политическо решение на украинската криза.                                                                                                    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44