Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Матурите по български език и литература и споровете около Изборния кодекс и днес са сред основните теми в печата.
МОНИТОР обобщава резултатите от вчерашните изпити на зрелостниците със заглавието: „160 лева за „отговорите“ на двете матури на промоция“.
„Президентското вето падна в името на мнозинството“, пише СЕГА, след като Народното събрание потвърди спорните текстове, ограничаващи гласуването в чужбина. „Президент и парламент на нож заради Изборния кодекс“, констатира ТРУД в челната си публикация, след като Росен Плевнелиев се закани да сезира Конституционния съд. 24 ЧАСА информира, че ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са се разбрали за максимум от 35 избирателни секции извън посолствата в Турция и в САЩ.
„Еврокомисията не видя напредък в реформите у нас“, съобщава СЕГА във водещото си заглавие. „Вчера Европейската комисия излезе със специфични препоръки към държавите-членки на базата на изготвените от тях национални програми за реформи, като препоръките към България повтарят тези от миналата година“, сочи вестникът. „Единственият сектор, който отпада от списъка с критики, е образованието, но пък Брюксел е размахал червен флаг за структурните проблеми на пазара на труда. Това не попречи на финансовото министерство да обобщи, че Еврокомисията оценява положително усилията, които България е положила“, пише вестник СЕГА.
„Държавата оскъпява търговията с горива“, съобщава КАПИТАЛ DAILY. Вестникът цитира промените в Закона за ДДС, публикувани от Министерството на финансите в сряда. Според тях „държавата ще изисква от търговците на горива обезпечения, ако направените от тях продажби надхвърлят 25 хиляди лева на месец. Те могат да са под формата на банкова гаранция, пари по сметка или държавни ценни книжа и ще са в размер на 20 процента от сделките, но не по-малко от 50 хиляди лева. Целта на промените е да увеличат постъпленията в бюджета от ДДС. Но освен това ще пренаредят дистрибуцията на горива и най-вероятно от пазара ще отпаднат малките играчи“, прогнозира КАПИТАЛ DAILY.
МОНИТОР съобщава за „бум на семействата, останали без детски надбавки, защото не са ваксинирали децата си. Средно по 760 хлапета са останали без помощта в периода януари – март. За сравнение през същия период на миналата година са били 78 деца средномесечно“, отбелязва вестникът. „Според личните лекари това са деца от малцинствените групи, а и от семейства, които са против задължителните ваксини.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44