Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането на Черна гора в НАТО е ненавременно според Русия

Според експресно социологическо проучване влизането на Черна гора в НАТО ще доведе до засилване на напрежението, смятат повечето руски граждани, взели участие в него.

45% мислят, че това ще доведе до допълнително изостряне на обстановката в Европа и увеличаване на напрежението между Русия и НАТО, а близо 13% предполагат, че това може да доведе до провокиране на конфликт вътре в Черна гора.

Ръководителят на Комитета по международните въпроси в Горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията, Константин Касочов, написа в своята страница във фейсбук, че НАТО отдавна не е опора на европейската сигурност, а нейно предизвикателство.

Влизането на Черна гора в НАТО, според него, е ненавременен акт и ненужна стъпка, която не може да бъде оправдана и разбрана. 

Преди време руският външен министър Сергей Лавров попита защо черногорците не са се изказали на референдум дали искат да влезе страната им в Алианса и постави директно под съмнение нейния принос към Блока за колективна сигурност. Лавров не изключи възможността Русия да демонстрира ответни действия на влизането на Черна гора в НАТО и приближаването на Алианса до нейните граници.

През последните месеци руските медии следяха с обширни репортажи протестите на просръбските партии в Черна гора, които се обявиха срещу влизането на балканската адриатическа държава в НАТО.

Присъединяването на Черна гора към организацията става на символичната за балканската държава десета годишнина от отделянето ѝ от общата държава със Сърбия – с референдум на 21 май 2006 г. Подгорица се отдели от Белград и пое самостоятелен път на развитие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44