Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето български граждани искат да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъдат въведени мерки за защита от пристрастяване към хазарта, искат над 2/3 от българските граждани, въпреки че близо половината от българите играят редовно хазартни игри. Това показва проучване, поръчано от Държавната комисия по хазарта.
Проучването е организирано от Държавната комисия по хазарта като част от проекта "Отговорна игра" и има за цел да информира хората за рисковете. Българите играят основно хазартни игри, за да спечелят лесно пари, което е главната причина, която води до хазартна зависимост, смята психологът доктор Владимир Сотиров
С такава нагласа отиват и влизат в един порочен кръг, от който излизането е много трудно, именно защото продължават да смятат, че това е начинът, по който те могат лесно и бързо да изкарат пари и да си оправят живота.
Доктор Сотиров изтъкна, че ниските доходи в държавата допълнително засилват възможността от участие в хазартни игри.  
Ако те имаха добри финансови възможности, те нямаше да отидат с такава нагласа в казиното, щяха да отидат само да се забавляват, да похарчат някой излишен лев, а не с надеждата да спечелят пари. Там процентът на рисковите играчи, тези, които са застрашени от развиване на хазартна зависимост, е значително, значително по-нисък, отколкото тези в бедните общества. И между другото, неслучайно в бедни общества и бедни държави толкова силно се развиват хазартните практики, посочи доктор Владимир Сотиров. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44