Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници от Благоевград алармираха за разрушени гнезда на птици

Снимка: БГНЕС

Природозащитници от Благоевград алармираха за разрушени гнезда на птици при демонтажа на осветителни тела по околовръстното шосе на Благоевград, което е част от главен път Е-79. Регионалната екоинспекция забрани временно дейностите.

При извършената незабавна проверка е установено, че в осветителните тела гнездят птици от видовете "обикновен скорец" и "чавка". Към момента и двата вида са в период на излюпване на малки и свалянето на гнездата им би довело до унищожаване на поколението, се посочва в съобщението. При обхода на трасето с дължина около 5 километра служителите на инспекцията са установили 58 гнезда на птици, които са били маркирани. На Областното пътно управление в Благоевград, което извършва демонтажа на старите осветителни тела, са  дадени указания дейността по маркираните стълбове да бъде преустановена.

Преди два дни е направена повторна проверка, която е констатирала, че са премахнати 15 осветителни тела, като гнездата в тях са били разрушени, което е нарушение на Закона за биоразнообразието. Направени са предписания на Областно пътно управление - Благоевград и ако не бъдат изпълнени, РИОСВ ще предприеме административно-наказателни мерки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44