Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закъснява изплащането на ваучерите за храна на около 2300 миньори в Бобов дол

С два месеца закъснява изплащането на ваучерите за храна на около 2300 миньори и работещите в дружеството "Открит въгледобив -Бобов дол", съобщават от миньорския синдикат. 

Председателят на КНСБ в мините инж. Валентин Стефанов обясни, че забавянето е от миналата година и ръководството изпитва известни финансови трудности по изплащането им. Допреди година дружеството дори е било в процедура по обявяване в несъстоятелност - от 15 май 2012 година. След подаден сигнал инспекцията по труда в Кюстендил направила проверка. Направени са предписания, най-вероятно на ръководството ще бъде съставен акт за санкциониране за неспазване на наредбата за безплатна храна за работещите във въгледобива, казаха експерти. Според колективния трудов договор работещите в първа категория на труд в мини Бобов дол получават за храна по 5 лева на ден, втора категория - по 4 лева, 3 лева дневно взимат тези в трета категория. Неиздължаването с ваучерите обаче вече става перманентно, дори има предположения, че те може и да отпаднат. И други плащания бавели в мините - полагащите се от една до 6 заплати при пенсиониране. Потърпевши са над 100 пенсионирани въгледобивници, натрупала се е неиздължена сума около 1 милион лева, казват синдикалистите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44