Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Логодаж са против разрешението за проучване на подземни богатства в близост до къщите им

язоври Стойковци

Жителите на граничното село Логодаж заплашват с гражданско неподчинение, ако Министерският съвет не отмени разрешението за проучване на подземни богатства в непосредствена близост до къщите им.

В землището на Логодаж вече има две действащи каменни кариери, които обаче са отдалечени и към момента не създават проблеми. Новият терен с площ от 700 декара,  предоставен за проучване за наличие на подземни богатства, е  не само най-големият,  но е на метри от къщите на две махали и в близост до водохващане, снабдяващо с питейна вода селото, аргументира се кметът на Логодаж Пламен Червенков:

Директно целият шум, целият прах ще бъде изсипан в центъра на село Логодаж. Отделно ядовир "Стойковци" се намира на по малко от хиляда метра.

Концентрацията на каменни кариери ще попречи и на туристическото развитие на района. В близост до Логодаж се намира прочутата Бойчова пещера, която е проучена и хората искат да я превърнат в туристическа атракция, канидадтствайки за европейско финансиране. Според кмета на Логодаж има пряка връзка между даденото разрешение за проучване и предстоящото строителство на участъци от АМ "Струма".

Искането за незабавна отмяна на разрешението за проучване е изпратено до премиера, енергийния министър, председателя на парламента, областния управител и кмета на Благоевград. Внесена е и жалба във Върховния административен съд. Ако институциите не реагират в разумни срокове, местното население ще предприеме по-радикални протестни действия:

Хората са готови, включително и с блокиране на международния път за Република Македония. Те са решени докрай да отстояват искането си и правото на живот.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44