Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия предлага съвместни удари със САЩ в Сирия

| обновено на 20.05.16 в 18:30
Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС
Русия предлага на Съединените щати от 25 май да нанасят съвмесно удари по обекти в Сирия, включително по конвои с оръжия, които пресичат незаконно границата с Турция. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на оглавяваното от него министерство:

Ние предлагаме ма Съединените щати, като съпредседател на Групата за подкрепа на Сирия, от 25 май да пристъпят към съвместни действия с Русия и авиацията на международната коалиция по планиране и нанасяне  на удари по отряди на групировката "Джебхат ан-Нусра",  въоръжени формирования, които не поддържат прекратяването на бойните действия и конвои с оръжия и боеприпаси, които нелегално преминават границата с Турция. Атаки по граждански обекти и населени места ще бъдат изключени.

Сергей Шойгу обясни, че предложението е било координирано със сирийското правителство и е било обсъдено с американски военни експерти в Аман.

Министърът отбеляза, че около 140 групировки в Сирия са се присъединили към примирието благодарение на усилията на Вашингтон.

Пентагонът отхвърли идеята на Русия:

Не сътрудничим и не координираме действията си с Москва в никакви операции в Сирия, заяви говорител на военните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44