Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незабравимите

Шер - "Dark Lady"

Днес в рубриката "Незабравимите" ще слушаме една истинска гранддама - и в музиката, и в киното! Шерилин Саркисян, или както целият свят я познава - Шер, днес има рожден ден! Става на 70, но при нея годините нямат значение.

На 50 тя изглеждаше далеч по-добре, отколкото на 25.  На 52-годишна възраст, когато много жени са просто баби, тя направи едно от най-бляскавите завръщания  в историята на музиката с албума "Believe" като едноименната песен става най-продаваната в британската история (от песните, изпълнени от жени).

Но да започнем отначало -музикалната й кариера започва рано, и когато се запознава с бъдещия си съпруг Сони, вече има немалко успехи, но дуетът, който формират, ги изстрелва на върха, двамата имат над 40 милиона продадени албума (сред тях един с хитроумното заглавие "The Sonny Side of Cher").

В началото на 70-те огромната им популярност започва да намалява, през 1975 се развеждат официално и Сони Боно продължава към една доста стабилна политическа кариера. А Шер продължава с пробиви в телевизията и солова кариера.

Днес ще чуем песента "Dark Lady" - с нея за трети път Шер стига до първата позиция в американските класации. Следващият й "номер едно" е чак 25 години по-късно - ненадминат и до днес рекорд в историята на Билборд Хот 100 за най-голям период между две "изкачвания на върха". Междувременно Шер получава куп награди - "Грами", Еми", "Оскар" за главна женска роля за "Лунатици" (страхотна е там, наистина), три "Златни глобуса" - за "Маска" (на Питър Богданович, това е различен филм от онзи с Джим Кери), който й носи и Голямата награда в Кан, за "Лунатици" и за "Silkwood".

След огромния успех на “Believe” следва едно от най-успешните турнета в музикалната история, което й носи 250 милиона долара. Последният й засега албум е от 2013, при това той стига до трета позиция в класацията на албуми на Билборд. Няма спиране за Шер!

Ето я, сега "черната дама"  - "Dark Lady” от едноименния албум от 1974.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.