Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: С близо 60% е спаднал износът на електроенергия

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС
С близо 60 на сто е спаднал износът на електроенергия спрямо миналата година, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Мини Марица-изток".  Освен намаленото потребление на ток в този сезон, причина е максималното натоварване на газовите централи. От намаления износ на ток е засегната и ТЕЦ "Марица-изток 2",  която има 72 милиона лева загуба за миналата година.

Като основен проблем за увеличената загуба на най-голямата топлоцентрала в България, министър Петкова посочи разходите за емисии, които за 2015 година са били 120 милиона лева:

Трябва да се търси възможност и решение на този въпрос чрез повишаване на ефективността. Трябва да се търси възможност за инвестиране в такива технологии, които да дадат възможност за улавяне и съхранение на емисиите. Трябва да се направи и анализ на себестойността, на разходите, които формират цената на електрическата енерги.

На въпрос на "Хоризонт" -  ефективна ли е структурата на Българския енергиен холдин, енергийният министър посочи, че за първи път тази година холдингът е реализирал печалба от 29 милиона лева, но не каза, колко струва издръжката му годишно. Министър Петкова не коментира с колко би могла да се вдигне цената на тока, при поискано увеличение от ЕРП-тата между 15 и 20 на сто, но каза, че вярва в обективността на регулатора.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че тези проценти са нереалистични и подчерта, че при определяне на новите цени ще бъде защитен обществения интерес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44