Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик от Плевен с бронзов медал от престижна олимпиада по химия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плевенски ученик спечели бронзов медал от 50-та юбилейна Менделеевска олимпиада по химия в Москва. Престижното класиране дава правото на Янислав Данчовски от 12 клас на Математическата гимназия "Гео Милев" да учи в университета "Ломоносов".

Това е едно от най-трудните състезания по химия, което се провежда в три етапа за 15 астрономически часа и е организирано от Московския държавен университет "Ломоносов". Янислав Данчовски разказа:

Беше изключително специален химически форум. Една от най-трудните олимпиади в света и е способна много точно да отсее химиците, според това колко добре познават химията и колко добре могат да се справят в нови ситуации, като използват единствено големия си набор от знания и умения, които са придобили по време на средношколското им обучение и надграждането им, самостоятелно.

Българският отбор в надпревара със 120 участника от 21 държави се е представил много добре.

От четирима участници имаме три бронзови медала, доста голямо постижение за нашата държава и за образователната ни система. Бронзовите медалисти, освен мен, са двама ученици от 12 клас на Националната природоматематическа гимназия - Любен Бориславов и Борис Борисов.

Янислав Данчовски продължава усилено подготовката си по химия за предстоящия подборен кръг у нас. Доброто класиране дава право да е част от националния отбор за международното състезание по химия, което тази година ще се проведе в Грузия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44