Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанотехнологиите в медицината дават шанс на болните

Снимка: Константин Велков - Фондация МОСТ

130 милиарда долара се очаква да бъдат инвестирани в световен мащаб през тази година за развитие на нанотехнологиите в областта на медицината. Магнитни частици се използват успешно с терапевтични цели, посочва проф. Иван Недков от Института по електроника към БАН. Лекарствата с магнитни частици могат да бъдат насочени да намерят точното място на болката и да лекуват само засегнатата област в човешкото тяло, каза проф. Недков:

Магнитната частица започва да се нагрява и температурно започва да разрушава болното място. Химиотерапията е един полезен и много често употребяван метод в момента в онкологията, но е известно, че химиотерапията не е селективна, тя разнася лекарственият препарат в обема на цялото тяло, докато наномагнитната терапия "drop delivery" е известна още с това, осигурява концентриране на лекарствения препарат на болното място и много силно повишаване ефективността на лечението. Другото приложене е за диагностика, създаването на нови препарати за  висока контрастност при ядрено-магнитен резонанс,  за получаване на картина от меката тъкан на човешкото тяло, комбинирано с позитронна емисионна томография, компютърна томография - това дава отлични възможности в диагностиката на ракови заболявания и въобще заболявания на човешката тъкан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44