Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън намалява преднината си в хипотетична битка с очаквания кандидат на републиканците Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според последно национално проучване на Ен Би Си Нюз и "Уол Стрийт Джърнъл", вероятният кандидат на демократите за президентските избори в Съединените щати Хилъри Клинтън намалява преднината си в хипотетична битка с очаквания кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Само преди месец Клинтън водеше убедително с 11 процента пред Тръмп, а новата анкета показва, че 46 процента от регистрираните гласоподаватели биха гласували за нея, а 43 за Доналд Тръмп. Разликата от три процента, която е в рамките на статистическата грешка, е тревожна за лагера на вероятнaта номинация на демократите. Анализатори посочват и факта, че и двамата кандидата имат висок процент на негативно отношение. 54 процента са негативно настроени към Клинтън, а 58 към Тръмп. Според коментатори подобни високи отрицателни показатели се случват за първи път.

В същото време според допитването на Ен Би Си Нюз и Уол Стрийт Джърнъл при хипотетична битка на същинските избори през ноември Бърни Сандърс – Доналд Тръмп, Сандърс води с 15 процента.

Сенаторът от Върмонт математически няма как да получи номинацията на демократите, заради недостиг на делегати, но той  все още се състезава. Сандърс е предпочитан до голяма степен и от независимите избиратели, които както изглежда могат да се превърнат в накланящите везните при определяне наследника на Барак Обама. Не е ясно при липсата на Сандърс в бюлетината какъв ще бъде техният ход, както и какви ще са предпочитанията на все още нерешилите.

Кампанията продължава като посланието от Клинтън e, че е Тръмп няма никаква субстанция, докато милиардерът от своя страна засега залага на коментарите, че бившият държавен секретар не е квалифицирана за поста държавен глава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44