Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи ще протестират, ако не бъде отменена заповедта на АПИ за спиране на движението в летните дни

Снимка: БГНЕС

От Съюза на работниците в международния транспорт предупреждават, че ще протестират, ако не бъде отменена заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура“ за спиране на движението в летните дни. Според превозвачите с тази забрана се нарушават основни закони и е заплаха  за  здравето на шофьорите. 

От браншовата организация  настояват  за сериозна  дискусия относно ограниченията за движението на тежкотоварните камиони в горещите летни дни, тъй като  сегашните правила създават повече проблеми, отколкото  да ги решават, твърди  председателят на съюза на работниците в международния транспорт Александър Стамболийски

В товарния автомобил температурата не е по-ниска, отколкото навън. Дори напротив. По-висока е, което довежда до допълнително влошаване здравето на някои колеги. Няма необходимата съпътстваща инфраструктура, където да спрем. Стоим отстрани на пътя, което пък е предпоставка за пътно-транспортни произшествия. След приключване на ограничението за движение цели колони тръгват и става едно невероятно задръстване.
Според шофьорите на тежкотоварни камиони, България е единствената страна, в която действат температурните забрани по силата на заповед, разписана от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и съгласувана с Главна дирекция "Национална полиция":
Беше направен опит да се въведе в Унгария. След смъртта на двама колеги вече категорично е забранено спирането на автомобилите по време на високите температури.

Декларацията, с която се иска отмяна на температурните забрани, е изпратена  до министрите на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта, до обмудсмана и до премиера. От съюза на работниците  в международния транспорт заявиха готовност за  ефективни протести, ако не бъдат чути:

Ако се наложи ще стигнем и до гражданско неподчинение

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44