Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация е в Рим по повод 24 май

| обновено на 24.05.16 в 15:13
Снимка: БГНЕС

Най-голямото честване на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Българската делегация включва външния министър Даниел Митов и министъра на културата Вежди Рашидов, народни представители както и свещенослужители начело със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Делегациите са придружени от посланика на България в Италия Марин Райков и проф. Кирил Топалов при Светия Престол. Отбелязването на 24-ти май се реализира с молебен в Базиликата „Сан Клементе” където е погребан Св. Кирил Философ; полагане на цветя на паметника на Иван Вазов и кратка служба в  църквата „Свети Павел в Регола” предоставена от Римската католическа епархия на българската общност за извършване на православни богослужения. 

Преди това се проведе среща между министър Даниел Митов и неговият италианско колега Паоло Джентилони. Те разгледаха насоките за по-нататъшното успешно развитие на отличното сътрудничество между България и Италия. Обсъдени бяха въпросите на интеграцията в ЕС, имиграцията и бежанците, общите действия на двете страни към конфликтните ситуации по отношение южните и източни съседи на ЕС, както и енергийни проекти.  Министър Митов заяви, че България проявява силен интерес към италианските инвестиции у нас.

Тържествата по случай 24-ти май, завършват тази вечер с празнични приеми в салоните на българското посолство в Рим и на  Генералното консулство на България в Милано.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44