Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачки спряха работата на френските рафинерии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство прибягва до сила, за да се справи с блокадата на рафинериите в рамките на протеста срещу оспорваната реформа на трудовото законодателство. Липсата на гориво започна сериозно да се усеща в страната. Премиерът Манюел Валс заяви, че няма да се откаже от реформата.
Рано сутринта френската полиция е успяла да разбие блокадата пред рафинерията във Фос сюр Мер, Южна Франция. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.
От снощи шест от осемте рафинерии в страната са блокирани от стачкуващите срещу реформата на трудовия пазар. Според държавния секретар на транспорта Ален Виделис около 1600 бензиностанции са засегнати от частична или пълна липса на гориво.
Блокадата е "стратегия на едно малцинство" - заяви пред радио "Франс кюлтюр" френският президент Франсоа Оланд. Премиерът Манюел Валс обеща още рафинерии да бъдат освободени. Немислимо е французите да се окажат в такава ситуация, която блокира нашата икономика, каза той пред радио "Юроп 1", определяйки като недемократична такава форма на протест. Премиерът заяви, че няма да оттегли текста на реформата.
Към протестите в рафинериите се прибави и подновената стачка на френските железничари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44