Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва отбелязаха деня на Светите братя Кирил и Методий

Снимка: Николай Кръстев

Пред паметника на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий в Москва се събраха наследниците на тяхното дело, които активно пазят и развиват славянската азбука и писменост. Точно по обяд дипломати от България, Македония, Черна Гора, Чехия, Словакия, Беларус, Русия и Гърция поднесоха цветя пред паметника на светите братя в Москва.                                                       

Първа обаче по традиция това направи България и нашата група сънародници, които се поклониха пред делото им. Единствен, които произнесе слово в този тържествен ден бе българския посланик Бойко Коцев, който очерта значението на делото на светите братя и техните ученици, които спасяват славянската азбука в България. 

СнимкаНа Червения площад  в Москва пред паметника на Кирил и Методий патриарх Кирил произнесе слово, в което отбеляза голямото значение, което има този ден за всички славяни,  и че създателите на азбуката са успели да съединят в едно духовното и културното развитие на просвещението. По късно президентът на Русия Владимир Путин прие патриарх Кирил за именният му ден, подарявайки му  картина с най-големият православен храм „Христос Спасителят“.                                                                              

Близо 2000 изпълнители изнесоха музикална програма на Червения площад, като имаше преки включвания  от Казан, Калининград и Новосибирск.                                                                                   

Празникът, посветен на светите братя за българите живеещи в руската столица, както и за приятелите на страната ни, започна още вчера, когато актьорът Николай Урумов представи моноспектакъла: „Ние българите -  открит урок за чужденци“. След което, по традиция, бяха раздадени дипломите на завършилите курсове по български език и в края кръшно хоро се изви по повод този най хубав български празник.

В Русия този празник  започва да се отбелязва едва след разпадането на СССР, като държавен характер му се предава през 1991 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44