Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските социалисти в ЕП планират поставянето на паметник на Кирил и Методий в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент планира поставянето на паметник на братята Кирил и Методий в Брюксел. Това съобщи нейният ръководител Илияна Йотова при откриването на фотоизложба, посветена на 24-ти май, организирана от колегата ѝ Момчил Неков. При откриването на фотоизложба, посветена на 24-и май, колегата й Момчил Неков се ангажира да се обърне към Европейската комисия с искане за по-бързо публикуване в интернет на документи и информационни материали на ЕС на български език:

В Европейския съюз има два официални езика - английски и френски, а работните са четири - английски, немски, френски и италиански, тоест първо на тези езици се превежда, а после на всички останали. Въпросът не е до политическо желание и волята за разрешаването на този проблем, а по-скоро до потенциала и капацитета самите преводачи да преведат абсолютно на всички други езици официалните документи и на европейско ниво, и по-специално в Европейския парламент. Това, което мога да поема като ангажимент е отново да задам въпрос към Комисията, за да получа обстоен отговор, има ли възможност по-рано да бъдат придвижвани документите, тези, които са най актуални спрямо българското общество, да се измисли една система, да има една стратегия и те да бъдат превеждани приоритетно.

А по инициатива на евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки, в сградата на Европейския парламент се проведе конференция: "Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44