Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Торнадо във Видинско, градушка с големината на орех в Козлодуй

| обновено на 24.05.16 в 18:16
радушка колкото орех, продължила близо половин час, нанесе щети по насажденията в Козлодуй днес следобед. Слушатели на Програма "Хоризонт" сигнализираха, че четири часа след градушката на някои места все още има неразтопени ледени топчета. Градушка днес следобед е имало и в района на община Мизия.

Торнадо е било наблюдавано в някои от селата на община Ружинци в област Видин. Има нанесени материални щети, няма паника сред жителите на пострадалите села.

Торнадото е наблюдавано в общинския център Ружинци и най-вече в близкото село Белоптичене. Въртящият се въздушен стълб се е появил около 14.00 часа. Това каза кметът на Ружинци Александър Александров:

Торнадо или вихрушка. Торнадото е с много по-големи размери, но все пак и това не е малко, щом е повдигнало десет от керемидите на покрива на една къща и другата част ги е разрушило и на съседните къщи е отнело и счупило десетки керемиди.

В резултат на вихрушката има счупени клони и паднали дървета в Белоптичене. Основната му сила е била съсредоточена върху къщата на самотно живееща жена. В сряда от Снимкакметството ще проверят как да ѝ бъде помогнато за справяне с проблема.

До момента смерч с подобна сила и форма не е наблюдаван в района. Днес обаче е наблюдаван също и в селата Бело поле и Карбинци. Към 16.00 часа в пет села край Ружинци е паднала и градушка, която е нанесла щети на земеделската продукция. 

Торнадото е изключително рядко явление за този регион, но не е изключение. Преди около 15 години подобно торнадо обърна ламаринения покрив на ремонтираната спортна зала във Видинското село Винарово върху съседната къща. От местната хидрометеорологична обсерватория отказаха коментар с довода, че за момента нямат официални данни за явлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44