Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия освободи украинския пилот Надежда Савченко и тя вече е в Киев

Федерика Могерини: Това е "дълго чакана добра новина"

Снимка: БТА
Русия освободи украинския пилот Надежда Савченко и самолетът, на борда на който пътуваше тя от Русия, се приземи на летището в Киев. В замяна на Савченко Украйна пусна руските граждани Александър Александров и Евгений Ерофеев.

Кремъл потвърди информацията, че Надежда Савченко е била помилвана днес с указ на президента Путин. В края на март Савченко беше осъдена на 22 години от руски съд за съпричастност за смъртта на руски телевизионен екип по време на военните действия в Източна Украйна през 2014 година. Самолетът с двамата руски граждани, които бяха обменени с украинския офицер Надежда Савченко, се приземи на московското летище Внуково. 

До обед цялата операция се държеше в пълна секретност и дори адвокатът на Савченко съобщи от нейно име, че тя няма намерение да пише молба за помилване или размяна за двамата руски граждани. Нещата обаче бързо се промениха и от пресслужбата на украинския президент заявиха, че Петро Порошенко ще направи извънредно изявление.

На летището в Киев президентът Порошенко заедно с майката и сестрата на Надежда Савченко посрещнаха самолета на украинския офицер. На летището беше и лидерът на партията "Баткивщина" Юлия Тимошенко, чийто член е Надежда Савченко.

Влиятелното руско издание "Комерсант" съобщи че всъщност среднощният разговор на лидерите от "Нормандската четворка", занимаваща се с изпълнението на Минското мирно споразумение, е довел до постигането на споразумение между президента Владимир Путин, френския му колега Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел да бъде извършен обменът на украинския пилот с двамата руски граждани. Те са смятани от украинските власти за руски военни и виновни за терористични действия.

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини приветства освобождаване на украинския пилот Надежда Савченко от Русия, предаде Франс прес. В Туитър тя определи това като "дълго чакана добра новина" и допълни, че "ЕС празнува заедно с нейната страна".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44