Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свлачище отряза пътя за три села в Разложко

Пътят за три села в община Разлог е затворен заради свличане на голямо количество земна маса и камъни. В няколко участъка  има пукнатини и на асфалтовата  настилка. За достъп до курортните села Добърско, Горно и Долно Драглище е осигурен алтернативен маршрут през град Белица, което удължава  пътя с над 20 километра. Обилните дъждове са най- вероятната причина за активиране на свлачищните процеси. 


От специализираната фирма „Геозащита“ в Перник са изследвали района и заключението им е, че не се касае за свлачище. Според кмета на Разлог Красимир Герчев обаче:

Оказа се, че това не е така. Според мен това си е чисто свлачище. Ще видим след като се почисти какво ще излезе отдолу.


В района е монтирана специална техника, която ще следи интензитета на свлачищните процеси, допълни Герчев:

И ако има движение в по-големи обеми, ще търсим някакво друго инженерно решение, евентуално укрепване с подпорни стени, пилони или други такива съоръжения, които трябва да бъдат проектирани и предписани.


Пътят към туристическите села, който преди година беше рехабилитиран основно, също е компрометиран. В няколко участъка има напуквания. Комисия от експерти ще изготви документация, с която ще бъде предявено искане към застрахователя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44