Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад критикува Хилъри Клинтън за експлоатацията на мейла й, докато е била държавен секретар

| обновено на 25.05.16 в 22:03
Хилъри Клинтън
Снимка: БТА

Независима комисия, която разглежда и оценява дейностите на Държавният департамент, издаде доклад, в който остро критикува начина на използване на електронна поща от Хилъри Клинтън по времето на заеманата от нея длъжност държавен секретар. Според "Вашингтон Поуст" комисията е описала използването от Клинтън на частен и-мейл сървър като "неподходящ метод" за запазване на документи. Анализът е заключил още, че практиките й не са съответствали на политиките на департамента.

В доклада се казва, че Клинтън не е търсила одобрение от юристи за използването на личен и-мейл сървър и екипът й в американското външно министерство не е трябвало да подкрепя подобна стъпка заради рискове за сигурността.

"Вашингтон Поуст" цитира и констатациите, че Хилъри Клинтън е трябвало да разпечата и запази кореспонденцията си от времето на своя мандат или да я е предаде веднага след слизането от поста през февруари 2013-та, а вместо това тя е предоставила файловете близо две години по-късно. ФБР също провежда свое разследване дали е имало пробив в сигурността, но все още не проведен разпит.

Клинтън отрича в личната си електронна поща да е споменавала класифицирана информация. Темата е една от спорните точки в течащата в момента предизборна кампания за президент в САЩ, в която Клинтън се предполага, че ще стане кандидат на демократите.

Междувременно докладът от 83 страници, в който се разглеждат действията на петима държавни секретари, заключава, че проблем със съхраняването на информация е имало и преди. Особено изявени те са били при Колин Пауъл, който сам е заявявал преди, че използва частен сървър за работна кореспонденция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44