Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в камерна зала "България"

"Нежността" като пресечна точка на музиката и поезията

Цветен и колоритен е сезонът на Софийската филхармония - и в буквалния, и в преносния смисъл. Всеки музикален цикъл си има свой цвят, който да помага на слушателите да се ориентират сред богатия набор от концерти, които пък сами по себе си представят цялата палитра от голям симфоничен оркестър до различни камерни формации. 

Красива програма са подготвили музикантите от вокалния ансамбъл "Импресия" за тази вечер. Творби от Албинони, Брамс, Рахманинов, Пучини, Григ, Рубинщайн - разпознаваеми, поразяващи с мелодичното си богатство и с усещането за нежност. Тази нежност, която "ако си щастлив, удвоява щастието, ако си тъжен - отмива тъгата"- както разказа в сутрешното ни "Радиокафе" една от певиците и "двигател" на формацията "Импресия" Нина Кръстева. Различни интересни вокални "комбинации" ще можете да чуете - сола, дуети, квартети, като те самите "влизат във взаимодействие" помежду си. А ключовата дума е "нежност" - тя не само струи от подбраните творби, но и от стиховете на Добри Жотев, които ще звучат в изпълнение на актьора Иван Юруков. Така се възражда позабравения жанр "музикално-поетичен спектакъл" с надеждата, че всъщност всички ние имаме нужда от нежност и красота. 

За следващите си проекти "Импресия" ще търсят в музиката понятия като "чест" и "достойнство". Останалото - чуйте в разговора на Лили Големинова с Нина Кръстева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.