Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в пострадалите от обилните валежи райони на страната

Снимка: БГНЕС

В Габрово се нормализира обстановката след обилните валежи, които причиниха материални щети.

Възстановено е електричеството на кварталите и селата, които останаха без ток заради авария в далекопровод. Все още не са захранени отделни абонати.

Продължава разчистването на дерета и водостоци, както и на блокираните от земна маса пътища към няколко квартала и села в общината. В аварийните работи са ангажирани екипите на 12 фирми и дружества в Габрово, които разполагат с тежка техника.

Нивото на Стара река, която след проливните дъждове заля села и част от Казанлък, вече спада чувствително. Екипи на община Казанлък продължават работа по отстраняване на щетите, съобщи за "Хоризонт" Галина Стоянова – кмет на общината.

В село Енина продължава разчистването на пътя към Крън, който беше затрупан от свлачище. По-късно днес се очаква да бъде отворен. За укрепване на Стара река в участъка на селото, Стоянова каза:

За него сме подавали преди две години в "Бедствия и аварии" проект, с 200 хиляди лева да се укрепи с бетонни панели дерето.

Сега ще са значително повече средства, тъй като трябва да бъдат възстановени разрушени малки мостове.

В Казанлък още от снощи е възстановено електро- и водоснабдяването. Там, където минава реката, пътят временно е затворен. Предстои да бъдат изчислени щетите от бедствието в града и ще се кандидатства пред Комисията за бедствия и аварии. За да се укрепи добре реката, там, където вчера излезе от коритото си, според кмета на общината е необходимо:

Много голям насип, за да направим устойчив пътя, след това да направим дигата и чак тогава бетон. Разчитаме на "Бедствия и аварии", но няма излишно да чакаме две години, ще започнем работа веднага, след като реката се прибере.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44