Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Оряховица отдава почит на героите от Априлското въстание

Паметник на Георги Измирлиев
Снимка: Община Горна Оряховица

В Горна Оряховица днес е Ден за поклонение и почит пред героите от Априлското въстание. На 28 май, преди 140 години, в центъра на града е обесен помощник-аполстолът в Първи революционен окръг Георги Измирлиев. 

На 27 април, след предателство, са заловени двамата водачи на въстанието Георги Измирлиев и Иван Панов Семерджиев, припомня директорът на музея в града Пламен Мадемов: 
Те са осъдени на смърт след Априлското въстание в Горна Оряховица. На една и съща дата - 28-ми май, 1876-та година, двамата са обесени - Иван Панов Семерджиев във Велико Търново, а единствената смъртна присъда тогава, която е направена в Горна Оряховица е на Георги Измирлиев, целенасочено и нарочно, в петъчен пазарен ден, за назидание в центъра на Горна Оряховица той е обесен. Изключително храбро се държи , с думите, които и днес стоят на неговия паметник "Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството". 

Тържествена заря-проверка ще има тази вечер на централния площад "Георги Измирлиев", където е издигнат паметникът на помощник-апостола от Априлското въстание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44