Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба от 50 до 5 хил. лева ще се налага за бране на липов цвят в Дупница

Глоба от 50 до 5 хил. лева ще се налага за бране на липов цвят в Дупница, според специално издадена от кмета на града инж.Методи Чимев заповед, съобщиха от администрацията. Забраната да се бере и уврежда декоративната растителност по парковете и в зоните за обществено ползване е в сила до приключване на цъфтежа на дърветата. 
При ползване на лечебни растения по начин и със средства, които водят до увреждане на находищата им, ще се налага глоба до 3 000 лева или с имуществена санкция до 5 000 лева, пише в заповедта. Зачестили са посяганията и новозасадени фиданки, особено на тези, които в момента се садят по проекта "Зелена и достъпна градска среда", коментираха от общината. През миналата 2015 год. контролното звено към кметството е съставило 14 акта на нарушители с наложени финансови санкции по 50 лева и конфискация на набраната липова маса.
От близо 10 години и в Кюстендил брането на липов цвят се забранява от 1 юни до приключване на цъфтежа. Забраната е за парковете, зелените площи, тротоарите, вътрешнокварталните градинки и междублоковите пространства. Това възпира най-вече ромите, които опитват да атакуват дървета по периферията. За забраната градоначалникът Петър Паунов се основава на чл.44, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 9, чл.42, чл.46 и чл. 62 от Закона за лечебните растения и на наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на общината. Санкцията при нарушение е до 500 лева за първи път, за рецидив - много по-висока. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44