Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнително е засилен контролът на границата ни с Гърция, след като бяха заловени нелегални имигранти

| обновено на 29.05.16 в 08:26
Снимка: БГНЕС

Допълнително е  засилен контролът на границата ни с Гърция, след като тази нощ и сутринта общо 87 имигранти се опитаха да влязат нелегално в страната ни. След залавянето им, те бяха транспортирани до базата на  граничното полицейско управление в Петрич. 

Най-малко 50 от заловените нелегални мигранти, влезли от гръцка територия, вероятно ще бъдат върнати в южната ни съседка, съобщи пред Хоризонт главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той беше категоричен, че напрежение по българо-гръцката граница няма.

Граничните полицаи заловиха две групи мигранти, опитали се да влязат в страната от Гърция. Едната група от 34 души се опитала снощи да премине през зелена граница близо до старият пропускателен пункт Кулата. От задържаните 16 са сирийци, а - 18 иракчани. Тази сутрин в товарен влак, идващ от Гърция, е открита втора група от 53-ма мигранти от Афганистан. От контактния център в Промахон съобщиха ,че няма данни за сблъсъци между гръцката полиция и мигрантите в района.


От официалната информация на МВР става ясно, че  двете групи  нелегално влезли в страната ни са заловени в зоната на отговорност на  Гранично полицейско управление - Петрич, без да се уточнява  района.  В двустранния координационен център на граничния пункт „ Кулата“  вървят разговори между българските и гръцки власти. 
По непотвърдена информация  вчера  гръцките служби са провели операция по издирване на бежанци, които са били  преместени от лагера „ Идомени“ към центровете във вътрешността на страната. Полицията в южната ни съседка е успяла да върне около 20 от тях. Допуска се, че  опиталите се да влязат нелегално в България са от  тази група. 
От Министерството на отбраната информираха, че  военнослужещи  от Сухопътните войски  в Благоевград и София  заминават  в района, за да подпомогнат работата по охрана на държавната граница.
Всички нелегални имигранти от двете групи, които бяха задържани снощи и днес на територията на ГПУ-Петрич са настанени и им е осигурена храна. Извършват им се рутинни медицински прегледи. На българска територия сред групите не имало конфликти помежду им, нито със служители на Гранична полиция




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44