Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 700 мигранти са се удавили в Средиземно море само за седмица

| обновено на 29.05.16 в 18:52
Снимка: БТА

Над 700 мигранти най-вероятно са намерили смъртта си в Средиземно море, южно от Италия при различни инциденти с плавателни съдове през последните дни в опит да стигнат до Европа, отчете ООН. Говорителят на Върховният комисариат за бежанците Карлота Сами обясни:
Това е трагедия - три корабокрушения за седмица и над 700 души, удавени или изчезнали, както и други инциденти, от които оцелели разказват, че мнозина са паднали от лодките. Има и четири жени, които  са се задушили, а други са се изгорили. Има и 9-месечно бебе, което е загубило своята майка по този ужасен начин.

Броят на пътуващите към Италия през Средиземно море по този начин не е по-различен от миналогодишния, подчерта Сами, като поясни, че през май 2015-а пристигналите са над 21 000:
За две години и половина над 19 000 души са загинали така и това не е нищо ново. Това не е криза, развиваща се в Европа, това е глобална криза с милиони хора, които са недоволни, хора от Африка или Близкия изток, хора, които живеят без надежда. Необходимо е решение, като например европейските страни и други богати такива да отворят безопасен маршрут - чрез полети, а не да рискуват живота си хора.

Над 600 мигранти пристигнаха успешно в над 7 италиански пристанища, заяви Федерико Фоси, друг говорител на Върховния комисариат:
Това е една седмица на изключенията спрямо интензитета на пристигащите по море. Почти 15 000 са спасените от италианската брегова охрана и от други, включили се в операциите. Когато има толкова много хора, има корабокрушения и инциденти.

СнимкаОт морето са били извадени и телата на 65 от удавените, допълват от италианската армия, която също участва в операциите.

Станите на произход на хора, които прекосяват Средиземно море с лодки, за да търсят сигурност, са най-често Нигерия, Мали, Кот д'Ивоар, Гана и Еритрея, обясни Фоси, който се намира в Рим:
 Дори трафикантите на хора стават все по-жестоки, като например при инциднета в четвъртък - голяма рибарска лодка с 500 души на борда да дърпа с въже друга с над 600 души. И тогава втората лодка е започнала да се пълни с вода, и ето го бедствието! Това е нещо невиждано досега! Нещо, което показва, че трафикантите днес са много по-цинични - искат да изкарат пари, не ги интересува нищо.

Същевременно тази нощ 19 мигранти бяха спасени в Ламанша, близо до британските брегове, след като надуваемата лодка, в която пътували започнала да се пълни с вода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44