Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова даде висока оценка на действията по залавянето на нелегалните мигранти

Снимка: Кети Тренчева

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова инспектира съвместната работа на полицията и военните на гранично контролно-пропускателния пункт "Кулата", както и техниката за проверка и предотвратяване на нелегално преминаване на границата.

Все по-успешно гръцките власти се справят с мигрантския и бежански проблем, каза Бъчварова, като определи вчерашното задържане на 87 нелегално преминали на наша територия, като инцидентен случай, доказващ, че сме способни да се справим със ситуацията:

Това не изключва отделни групи да се опитват да преминат организирано и нелегално нашата граница, но когато се налага съм и в пряк контакт с министър Тоскас. Колегите в Гърция са успели да се справят и са осигурили необходимите мерки.

Вътрешният министър посети базата, в която се планират, координират и изпълняват действията по охрана на държавната ни граница. Пет контролни поста са разположени в точките, които са най-благоприятни за евентуално преминаване на нелегални мигранти. Четири са задачите, които изпълняват в момента силите на реда в граничната зона. Съвместният щаб е разположен в двора на бившата застава на Кулата. Българо-Гръцката граница е дълга 527 километра. Вътрешният министър Румяна Бъчварова, даде висока оценка на действията по залавянето на нелегалните мигранти:

Изключително добра работа на колегите от Гранична полиция при залавянето на групата. Изключителна оперативност от страна на военните в рамките на няколко часа. Важно е да се знае, че трябва да се работи по този начин.

Служителите на Гранична полиция, демонстрираха пред министъра сензорна система "Туптящо сърце" за откриване на хора в тежкотоварните камиони, скрити зад така наречените "тапи":

От около месец ефективно се използва при откриването на укрити лица в товарни автомобили, които се селектират на принципа "Анализ на риска". Откривани са укрити лица в товарни автомобили. На този пункт за момента нямаме такива установени.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44