Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд и Ангела Меркел положиха венец в памет на загиналите в битката при Вердюн

Снимка: БТА

Църковен звън огласи цялата област на Вердюн по повод 100-годишнината от най-дългата битка по време на Първата световна война, отнела живота на 163 000 френски и 143 000 немски войници.

Главната възпоменателна церемония се състоя в костницата при Дуаомонт, в която  участие взеха президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. На нея присъстваха и председателите на Европейската комисия Жан-Колд Юнкер и на Европейския парламент Мартин Шулц.

По-рано през деня френският президент и германският канцлер посетиха германското военното гробище в Консанвоа, където са погребани над 11 000 войници. Заедно с четири германски и френски деца, Оланд и Меркел положиха венец в памет на загиналите.

Само тези, които знаят миналото, могат да изведат поуки, за да изградят по-добро бъдеще, подчерта по време на речта си в кметството на Вердюн Ангела Меркел.

Вердюн е там, където Европа изгуби себе си преди 100 години. Но това е и град, който може да бъде поцинкован, защото събира в едно мира и приятелството между Франция и Германия. И духът на Вердюн ще живее  вечно!, заяви от своя страна Франсоа Оланд, който определи присъствието на Меркел като символ на страдание и на надежда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44