Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либертарианската партия в Съединените щати излъчи свой кандидат за президентските избори

Снимка: БГНЕС

Либертарианската партия в Съединените щати излъчи свой кандидат за президентските избори. Бившият губернатор на Ню Мексико Гари Джонсън влиза в надпреварата за Белия дом, след като бе избран на партиен конгрес в Орландо, щата Флорида. Кандидатурата за вицепрезидент ще бъде обявена на по-късен етап.

63-годишният Джонсън изкарва два мандата като губернатор на щата Ню Мексико в периода 1995-2003 година. Тогава, като представител на републиканците, той е работил в посока на по-ниски данъци, намаляване на бюрокрацията и легализиране на марихуаната. Сега, пред делегатите на либертарианците, кандидатът обяви, че ще се бори за гласовете на изпадналите в апатия. 

Гари Джонсън се включва в надпреварата в период, в който все повече американци споделят негативни настроения спрямо законодателите във Вашингтон, както и на фона на висок процент негативна оценка към вероятните кандидати на основните политически партии – Доналд Тръмп при републиканците и Хилари Клинтън при демократите. 

В Съединените щати кандидат от трета партия обикновено не се представя добре на президентски избори. За момента Джонсън има рейтинг от около 10 процента. За да се включи в дебатите с основните кандидати, той трябва да постигне одобрение от поне 15 процента национална подкрепа в пет социологически проучвания.

Джонсън представя либертарианците и по време на президентските избори през 2012-а, като тогава събра подкрепата на около един милион американци – под един процент от вота. 

Либертарианската партия в Съединените щати залага в платформата си на индивидуалните права на гражданите, като обикновено идеите ѝ са фискално-консервативни и социално-либерални.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44