Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата: МОН не е осигурило условия за качествено професионално обучение

Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието не е осигурило условия за качествено професионално обучение, което да отговаря на нуждите на пазара на труда. Това показва одит на Сметната палата за периода 2012-2014 година.

Анализирани са дейностите, свързани с осигуряването на условията за провеждане на качествено и ефективно училищно професионално образование, съобразно с потребностите на пазара на труда. Годишният план прием се извършва без да има конкретни данни за потребностите на пазара на труда. Няма и действаща система за проследяване на реализацията на учениците, завършили професионално образование, което не създава условия за ефективното му управление, се казва в доклада.
В резултат от извършения одит са дадени 22 препоръки до министъра на образованието и науката, които трябва да бъдат изпълнени в срок до шест месеца.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди незабавна проверка по родителски сигнал, че във Варна по време на държавния зрелостен изпит по Български език и литература преподавател е разпратил до ученици отговори.

Вътрешна комисия на МОН ще провери сигнала, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44