Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бебе и дете на 9 години са били оставени часове без надзор пред игрална зала в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Осеммесечно бебе и дете на 9 години са били оставени часове без надзор пред игрална зала в Благоевград, в която майка им е играела хазарт. Случаят се разследва от полицията и отдел "Закрила на детето". 

Сигналът за безпризорни деца, които чакали майка си пред входа на казино, е подаден от възрастни хора, които твърдят, че това се случва от няколко дни. Полицията е извела  майката от игралната зала и заедно с децата тя е отведена в отдел "Закрила на детето“.

По време на работата по случая са ангажирани здравни и образователни медиатори, занимаващи се с проблемни казуси в ромската махала на Благоевград. Майката е позната на социалните служители. Тя има пет деца, като по-големите са дадени за отглеждане в семейството на родителите ѝ. Другите две деца на 9 и 10 години са настанени в Дома за деца, лишени от родителска грижа на седмичен режим на престой, а за осеммесечното бебе се грижи майката. След проведените разговори експертите от отдела "Закрила на детето" са решили засега бебето да остане при майка си.

Аргументите са: Проведен е разговор с личния лекар. Той каза, че констатира добри грижи за детето. Майката е привързана към детето. Категорично е несъгласна за настаняване извън семейството.

Ръководителят на отдела "Закрила на детето“ Емилия Маникатова заяви, че поведението на майката ще се наблюдава ежедневно от медиаторите в ромската махала, както и ще се анализира нейната зависимост от хазартни залагания:

При един последващ инцидент от подобен род - оставяне на детето без надзор, ще бъдат предприети по-крайни мерки и извеждане на детето от семейната среда.

Деветгодишното момченце, което се е грижело за бебето, докато майката играе хазарт, е върнато в дома за деца, лишени от родителска грижа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44