Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от Ютландската битка - най-голямото морско сражение от Първата световна война

Снимка: БТА

С възпоменателна церемония на остров Хои във военния гробищен парк беше почетена паметта на загиналите в Ютландската битка, 100 години от която се навършват днес. Това е най-голямото морско сражение от Първата световна война между германската и британската флота.

По-рано през деня в катедралата "Свети Матей", една от най-големите забележителности на шотландската област Оркни, беше отслужена и литургия в памет на 8 648 моряци, загинали по време на морската битка, в която участие вземат 250 кораба. 
На службата присъстваха британският премиер Дейвид Камерън и германският президент Йоахим Гаук, както и принцеса Анн и съпругът й вицеадмирал сър Тимъти Лорънс

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44