Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Броят на удавените мигранти в Средиземно море може да достигне 880

Снимка: БТА

Поне 880 мигранти са загубили живота си по време на трите корабокрушения в Средиземно море през изминалата седмица, заявиха от Върховния комисариат на ООН за бежанците, след като техни представители са разговаряли с оцелелите бежанци, транспортирани в неделя в Италия.
От началото на 2016 година до сега над 2 510 души са се удавили във водите на Средиземно море, докато са се опитвали да достигнат бреговете на Европа с лодки, допълват от Върховния комисариат. 

Същевременно от Великобритания планират да инвестират в допълнителни патрулни лодки за наблюдение и охрана на Ламанша, които да предотвратят преминаването на канала от мигранти по море, съобщи говорител на британския премиер Дейвид Камерън
Предприели сме нужните мерки за защита и отбрана на нашите граници, подчерта говорителят, който обясни, че в момента на място има три кораба, изпратени от правителството. Допълнителните лодки ще помагат за предотвратяването на контрабандата на оръжие и наркотици, както и влизането на нелегални мигранти в страната, допълни още той.

Само през почивните дни 20 души, от които 18 албанци, бяха спасени от удавяне при Ламанша, след като надуваемата им лодка започнала да се пълни с вода. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44