Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама полицаи са сред арестуваните при акция на антимафиотите в Благоевград

| обновено на 01.06.16 в 18:30
Снимка: Кети Тренчева

При специализирана операция на служители от Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ бяха арестувани известен благоевградски сводник, и двама антимафиоти, за които има подозрения, че са съучастници в престъпната дейност, като са покровителствали канали за трафик на жени в Европа. 

Арестите са извършени в близост до един от хотелите на Благоевград, който също е обискиран от антимафиотите. С белезници е бил изведен Мартин Филипов, с прякор „ Дебелия“, за който от години е известно, че се занимава със  склоняване към проституция и трафик на жени в Европа. Той бе първият човек, чиято собственост бе конфискувана от Комисията за отнемане на имущество от престъпна дейност.

В края на 2011 година той бе освободен от френски затвор, където излежа присъда от три години и половина лишаване от свобода. Срещу него тогава свидетелстваха самите момичета, които той е предлагал като проститутки, както и бившата му съпруга, която контролирала бизнеса в Ница и отговаряла за паричните потоци от престъпната дейност. Малко след ареста на Мартин Филипов са задържани служител на първо районно управление в града със същата фамилия - Филипов, както и изпълняващият длъжността началник на сектор „ Борба с организираната престъпност“  Петър Кънев. 

На брифинга в окръжна прокуратура бяха изнесени по-важните  факти  от извършените до момента процесуално следствени действия  по образуваното досъдебно производство срещу  сводника  Мартин Филипов и двамата служители на полицията в Благоевград. Работата по случая започва  на 20 април, когато  млада жена  подава жалба срещу  Мартин, че  и е упражнен психически и физически тормоз  за да я склони да проституира, изкарвайки пари за себе си и за него. След няколко дни  Филипов  и казва, че знае за жалбата и и я принуждава да отиде с него до полицейското управление, за да я оттегли.  На паркинга ги посреща полицаят от първо районно управление, който от нейно име написва текста върху празни листа, с който тя се отказва от обвиненията към сводника си с прякор Дебелия. При внасянето на новия документ, с който иска да оттегли жалбата си, служителката в деловодството забелязва, че младата жена е много изплашена.  Съветва я да поговори с друг полицейски инспектор и гарантира, че  това няма да и създаде проблеми. Така започва да се разплита случая с участието на  служител на МВР в престъпната дейност. При пълна конфиденциалност  прокуратурата и полицията започват  да  работят по казуса, като с разрешението на съда използват и СРС-та. Така се стига и до другия покровител- Петър Кънев от сектор „Борба с организираната престъпност“ в Благоевград, който в момента изпълнява длъжността ръководител на звеното, тъй като титулярът е в отпуск. Вчера  са започнали активните мероприятия  по случая. Показания до момента са дали четири  от жертвите на  Мартин Филипов, които са били обект на вътрешен трафик  с цел проституция и са били третирани като робини.  Ежемесечно  всяка от тях е плащала на полицаите по 250 лева. Разпитва се и пета жертва на сводника. Претърсени са хотели,  жилища,  в които живеят тримата задържани и квартири,  в които са държани жертвите. Очаква се  утре  до обяд прокуратурата да   повдигне обвинения и  на двамата служители на МВР, каза говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова:

Не са привлечени към този час, защото предстои това действие, но доказателствата сочат на това и Прокуратурата, прокурорите, двамата, са взели решение за това какви обвинения да се повдигнат. На единият полицейски служител - Филипов, ще бъде повдигнато обвинение за лично укривателство, както и за, както ви съобщихме съвсем в началото, съобщаване на информация, станала му известна по служба. А на служителят на БОП ще бъде повдигнато обвинение също за лично укривателство. Разследването продължава и фактите продължават да изкачат, както се казва, но Прокуратурата ще приеме всеки сигнал и ще го провери и ще го документира по надлежния ред, за да докажем пред съда, че престъпленията са извършени и че трябва да им се постави край с осъждането на тези лица.

Утре ще бъде поискана мярка за неотклонение задържане за 72 часа а до петък и постоянна мярка  задържане под стража .  Претърсванията и събирането на други доказателства  ще продължат през цялата нощ, казаха от прокуратурата и апелираха  към други жертви  на Мартин Филипов и  полицаите, покровителствали престъпния бизнес, да дадат показания. 


Спецакцията в Благоевград е отдавна подготвена, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.
Показа как действаме безкомпромисно. Подготвяме такива операции. Най-важното е това, и на което много държим, при подготовката и разработването да са добре подготвени, да сме сигурни, че можем да доведем целия процес докрай, да издържат доказателствата. Ако има нещо, което ни бави, то е точно заради това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44