Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди жители на Северна Франция са евакуирани от домовете си заради силните наводнения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Река Сена излезе от коритото си и вече тече по крайбрежните улици на Париж, водата е потопила околните паркове и заведения. Нивото на реката ще се покачва в следващите часове, рискът от наводнение в няколко района е сериозен. Следобед беше спрян трафикът по близката до Сена регионална експресна мрежа, засегнати са и други жп линии около столицата. Председателят на област Ил дьо Франс Валери Пекрес призова към прекратяване на транспортната стачка заради извънредната ситуация.
24000 домакинства в наводнените райони са без електричество, няколко населени места нямат достъп до питейна вода. В редица учебни заведения са отменени занятията и изпитите.
Френският премиер Манюел Валс, който посети сериозно пострадалия град Немур, обеща извънреден фонд за подпомагане на засегнатите райони.
В централните райони и тук в Ил-дьо Франс край Париж ситуацията остава изключително напрегната и трудна. Прогнозите за времето ни призовават да сме бдителни.
Водата започна да се оттегля в департамента Лоаре, който вчера преживя най-тежкото наводнение от 1910 г. насам.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44