Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията в Северна Франция вече застрашават Париж

Нивото на прелялата река Сена може да достигне до 6 м

| обновено на 03.06.16 в 18:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наводнения отнеха живота на най-малко 10 души в Германия, по двама загинаха във Франция и Румъния, един почина в Белгия. Критична остава ситуацията във френската столица, където нивото на Сена продължава да се покачва. Придошлите води заплашват западните покрайнини на столицата, а в 12 департамента в страната е обявен оранжев код за бедствие.

Покачването на Сена надхвърли прогнозите - до довечера нивото на реката може да достигне до 6,50 метра. Водата е потопила крайбрежните улици и заведения и залива околните зелени площи, тунели и паркинги. Единствените плавателни съдове в движение са лодките на жандармерията и пожарната. Целият транспорт в близост до реката е спрян, което предизвиква сериозни задръствания в останалата част на града.

Следобед затвори врати и музеят "Гран пале", докато персоналът на Лувъра се опитва да пренесе на сигурно място около 250000 експоната от хранилището си. Музеят "Орсе" няма да приема посетители до вторник.

Парижаните и туристите бяха предупредени от властите да не се приближават опасно до реката.


Виждаме как нивото на Сена се покачва и днес вече е шест метра. Всички жилища близо до реката са евакуирани. Лувърът също е затворен, защото има опасения, че водата може да достигне сградата и да повреди експонатите
, сподели един парижанин.
Няма опасност и нужда от евакуация за жителите на Париж, уверява кметът на столицата Ан Идалго. Докато парижани и туристи увековечават гледката в снимки от мостовете, жителите на западните покрайнини на столицата се готвят да бъдат евакуирани при нужда. Застрашени от наводнение са крайбрежните зони на Булон и Рьоей. Някои предприятия бяха затворени, работещите в бизнесквартала "Дефанс" бяха посъветвани да приключат по-рано работния ден.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44