Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

350 млн. лева са предвидени за общините за компостиране на отпадъци

Снимка: Катя Чорова

350 милиона лева могат да получат общините за изграждане на  инсталации за компостиране на отпадъци, а други 115 милиона лева са предвидени за опазване чистотата на въздуха. Това съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Пред кметове от Северен централен район тя представи възможностите на общините да кандидатстват за финансиране на екологични проекти тази година:

По Оперативна програма "Околна среда" има отворени процедури или такива, които ще се отворят до края на годината на обща стойност 1 милиард и 300 милиона, предназначени за общините, за води, отпадъци, биоразнообразие, свлачища, наводнения, опазване чистотата на въздуха. Освен това имаме други два финансови инструмента ПУДООС /Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда/ - 61 милиона е ресурсът за общините отново за тази година и 15 милиона, които се осигуряват от Националния доверителен екофонд за проекти, които са свързани с енергийната ефективност и насърчаване на използването на превозни средства, които не замърсяват въздуха - електромобили или хибридни автомобили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44