Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва празникът на горнооряховския суджук

В Горна Оряховица започва десетият празник на един от кулинарните символи на града - суджука. В досегашните издания над 50 хиляди жители и гости на града са изяли близо 10 тона суджук.

Тази година празникът ще бъде тридневен и програмата му включва много концерти и кулинарни състезания. Освен веселието на открито в градската градина за жителите и гостите на Горна Оряховица е отворена и експозицията за историята на суджука, каза директорът на музея Пламен Мадемов:

Една година отбелязваме от откриването на единствената и уникална експозиция "Горнооряховски суджук". Това, което тази година е като допълнителна атракция, е една торта от горнооряховски суджук. Огромна торта, поне два метра. Ще имате удоволствието да я видите и разбира се, да я опитате, когато дойдете на празника на горнооряховския суджук.

През 2011 година горнооряховският суджук беше първият български продукт, вписан в Европейския регистър за защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само местните фирми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44