Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български продукти могат да кандидатстват за приоритетно финансиране от промоционалните европейски програми

Снимка: Катя Чорова

Българските продукти, които са вписани в Европейския регистър за защитено географско указание, могат да кандидатстват за приоритетно финансиране от промоционалните европейски програми. Това каза в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева, при откриването на Десетия празник на суджука. Танева припомни, че Горнооряховският суджук е първият роден продукт в този регистър и допълни:
След това са вписани българското розово масло, четири храни с традиционен специфичен характер и това са местни продукти. А в процедура е пастърма говежда, пчелен мед и още три хранителни продукта. Това какво би им помогнало? Те са приоритизирани при участие в промоционалните програми, които са европейски. Комисията увеличи бюджета на промоционалните програми на 111 000 000 евро. Кандидатстването може да става по електронен път направо в Европейската комисия. И в крайна сметка, едно такова вписване в регистъра означава традиция, качество. Бих посъветвала производителите, всички, които имат такива защитени географски указания на вина - ние имаме най-много, да участват в тези промоционални програми, така че да имат повече пазарен дял навън, защото той носи по-висок доход


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44