Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Плевен започва засилени проверки в селското стопанство

Засилени проверки в сектор "Строителство” и в селското стопанство започват от Инспекцията по труда в Плевен. Под специално внимание ще са фирмите, които извършват саниране на блокове по Националната програма. Най-често работници без трудови договори се наемат в селското стопанство. От началото на годината са издадени наказателни постановления за над 27 хиляди лева.

От началото на годината в област Плевен са сключени 700 еднодневни трудови договора за ръчно засаждане, окопаване и прибиране на зеленчуци, плодове, лавандула. Това съобщи Борис Петков, директор на Инспекцията по труда. Той каза, че има и рискове:

Наемането на хора без трудови договори, както и по осигуряване на здравето и безопасността на тези хора. Втора година работим с тези договори. Следвали сме целия процес, но силно казано е, че се губи много време при попълване на договора. Не е точно така. Явно има и други интереси тук. Технологийката е много простичка. Отиват, плащат в НАП изискуемата сума за осигуровките, представят при нас документите. Ние същия ден или ако са много бройки - най-късно на другия ден, разпечатваме договорите, които земеделските производители ще приемат. Остава да се попълни едно име на човек. Нещата се канализираха и мисля, че няма кой знае какви проблеми. Точно еднодневните договори не спират социалните плащания и всичко това, което се получава допълнително. Те са изключително удобни и за такива хора, и за работодателите.

За работодатели, които са наели работници без трудов договор, санкцията е от 1 500 до 15 000 лева за всяко установено нарушение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44