Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите в Благоевград на протести за спешно приемане на промените в Закона за адвокатурата

| обновено на 06.06.16 в 12:18

Над 100 адвокати от Благоевградска област се включиха в ефективните протести срещу блокирането на промените в Закона за адвокатурата, които преди година и половина бяха внесени в деловодството на Народното събрание. Днес и утре те няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела. Протестите отложиха десетки заседания в петте районни съдилища и в окръжния съд в Благоевград. Председателят на адвокатската колегия Иван Чолаков заяви, че очаква подкрепа и от другите си колеги в страната.

Ние ще продължим с протестните действия, защото правото на протест е част от правото на свободно изразяване на мнение и на позиция. Считам, че решението на Висшия адвокатски съвет подлежи на последващ съдебен контрол и ние ще го обжалване по реда, по който е предвиден в закона.

До този момент Висшият адвокатски съвет не е излязъл с решение, което да посочи конкретните форми на протест. Проваленото в петък заседание е било отложено за идната седмица.

Днес и утре адвокатите няма да влизат в съдебна зала по наказателни дела. Всяка седмица те ще увеличават с по един ден ефективните си протести. Решението на Висшия адвокатски съвет ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд

Протестите на колегията бяха провокирани от блокирането на Закона за адвокатурата, който още в началото на миналата година е внесен в деловодството на парламента.

Има много интереси, включително и на членовете на Висшия съдебен съвет, които пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите, твърди председателят на регионалната колегия адвокат Чолаков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44