Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер Матео Ренци е недоволен от демократите след вота за местна власт

| обновено на 06.06.16 в 18:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На първия тур от вота за местна власт в Италия е избран само един кмет на главен град – Каляри на остров Сардиния. Останалите са на балотаж на 19-ти юни. В Рим и Торино първа партия се оказва движението „Пет звезди”. Рекордно ниска от малко над 50%  бе избирателната активност в някои  от главните градове, а за цяла Италия е 62,14%.

Преброяването на гласовете е още в ход, но резултатите до сега показват безпрецедентен случай за Италия: изборът на кмет на всички големи градове ще се реши на балотаж, защото никой от кандидатите няма да има 51% от гласовете. Само Каляри избра на първи тур и всъщност преизбра своя кмет-демократ Масимо Зеда.

В Рим гласуваха рекордно нисък брой избиратели – 58%. Рим смая с това, че първа партия в него се оказа движението „Пет звезди” с кандидатката за кмет Вирджиния Раджи с 35% от гласовете. На втория тур с нея ще се надпреварва демократа Роберто Джакети

В Торино, Милано и  Болоня също ще има втори тур между демократи и опозиция. В Неапол, настоящият кмет и бивш магистрат Луиджи Де Маджистрис, който се представя с гражданска листа има над 42% от гласовете и също ще е на балотаж. Резултатите само за областните центрове и центровете на провинции – общо 25 града показва, че за половината от тях вотът клони към лявоцентристкото пространство. Балотажът е на 19-и юни.

Премиерът и лидер на демократите Матео Ренци обобщи вота с думите:  Партията ни не е доволна. Не сме като другите, които казват все пак спечелихме. Хората от старата школа го правят. Ние искахме да се справим по-добре, особено в Неапол, където резултатът е най-лош за демократите.



.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44