Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската служба за сигурност арестува французин, подготвял атентати по време на Евро 2016

| обновено на 06.06.16 в 13:57
Снимка: БГНЕС
Украинските власти са успели да попречат за осъществяването на терористични актове на предстоящото европейско футболно първенство, съобщи на пресконференция ръководителят на разузнаването на страната Василий Грицак:    

Службата за сигурност успя да предотврати серия от 15 терористични акта, които са били планирани на територията на Франция преди и по време на Европейското първенство по футбол, което трябва да започне не 10 юни.


Грицак обясни, че атаките са били планирани от французин, задържан миналия месец на  украинско-полската граница. В края на 2015 година мъжът е осъществил контакт с нелегални въоръжени групировки в Украйна с цел купуване на оръжия и експлозиви.

Василий Грицак каза, че французинът имал негативно отношение към  действията на правителството в Париж, масовата имиграция, разпространението на исляма и глобализацията. Нападенията, които е трябвало да бъдат на различни места като мостове и гари, са били в знак на протест срещу това.

Мъжът е успял да закупи множество оръжия, сред които  5 автомата "Калашников", над 5 хиляди патрона, 2 гранатомета, 125 килограма тротил, 100 детонатора и 20 маски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44