Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туве Ернщ: ЕС не приема идеята за изнесени бежански лагери на острови по модела на Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз не приема предложението на австрийския министър на външните работи Себастиан Курц за изнесени бежански лагери на острови в морето по модела на Австралия. Това заяви в отговор на журналистически въпрос говорителят на Европейската комисия по миграцията Туве Ернщ:

Австралийският модел не е пример за подражание от ЕС. Европейската политика на убежище е в пълно съответствие на международните стандарти на ООН – особено с принципа за неотблъскване, което няма да се промени.

Според Конвенцията за статута на бежанците граничните власти на всяка страна-членка нямат право да връщат обратно хора, кандидатстващи за убежище, ако това застрашава живота им. Преди ден в интервю за австрийския вестник "Ди Пресе" Себастиан Курц поиска мигрантите, които търсят убежище в  ЕС, да бъдат държани по островите до обработването на молбите им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44